duminică, 18 octombrie 2015

El este Ruse !

   




        El este Ruse ! Un oraș din Bulgaria. Sau mai bine zis o stradă din acest oraș, surprinsă într-un anumit moment al zilei. Undeva, insignifiantă, la începutul ei, înainte de a o străbate, eu. Altundeva, mai în față, sau mai în spate alți oameni, străbătând-o cu pasul lor spre ceva, spre undeva. O stradă cu început și cu sfârșit, un drum de dus și de întors, pentru mine doar astăzi, pentru alții poate și altă dată. Noi, trecătorii, mâine poate nu vom mai fi să o măsurăm cu pasul existenței noastre, ea însă va rămâne să primească pe alții asemenea nouă, poate într-un alt decor, cu alte veșminte, dar aceeași stradă, pergament în istoria acestui oraș care se scrie temeinic prin oamenii ei, pe care îi vedeți alături de mine.
   Ruse ! Un oraș cu istorie veche de pe vremea romanilor a cărui cetate vorbește și astăzi prin gurile ghizilor și custozilor de muzee despre ce a fost odată pe aceste meleaguri. Și istoria lui, mai veche sau mai nouă, se varsă în sufletele noastre, veniți de pe alte plaiuri să îi cunoaștem, să ne amintim de ei, să îi pomenim, să îi auzim, să îi simțim ca niște ecouri prin timp.
   Două zile deosebite în care am trăit o experiență minunată, alături de colegi, de elevi și de partenerii bulgari.
   De ce noi la Ruse? Un proiect în care liceul nostru, Colegiul Tehnic " Ștefan Bănulescu", este partener al liceului profesional Ivan Pavlov : " Tradiții culinare și inovație". Scopul educațional al proiectului este promovarea tradițiilor culinare romanești și bulgărești deopotrivă.
   Activitățile proiectului au inclus o jumătate de zi în care echipele de elevi români și bulgari au pregătit 5 feluri de mâncare tradiționale care au fost degustate, apreciate și jurizate de bucătari profesioniști ai orașului, toți foști elevi ai liceului în care s-au desfășurat activitățile noastre.
   Atmosfera a fost ospitalieră, prietenoasă degajată și a promovat interculturalitatea, împărtășirea de experiențe noi, dându-le copiilor oportunitatea de a aprecia și valoriza ce este prețios în specificul național al fiecărei țări.
   Elevii români au primit aprecierile chef-ilor bulgari pentru calitățile lor, printre care au fost menționate buna organizare în cadrul echipelor, respectarea proceselor tehnologice corecte în procesul de pregătire al dish-urilor, capacitatea de a lucra în echipă, disciplina și curățenia în elaborarea produselor.
   Preparatele ambelor țări au fost expuse la Casa de cultură din Ruse, bucurându-se de o bună mediatizare din partea televiziunilor locale și naționale.
   Am plecat încărcați de impresii frumoase despre oameni și oraș, cu regretul ca nu am petrecut mai mult timp alături de ei, mai ales de elevii bulgari.
   Luna viitoare experiența se reînnoiește în orașul nostru unde partenerii bulgari sunt așteptați.
   Mulțumim Ruse ! Vă așteptăm la Călărași!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu