luni, 28 octombrie 2019

Un Om mai puțin ?    

    Un Om mai puțin ?
   
   Vine o zi, nu neapărat singura, când viața te pune să faci niște alegeri. Și tu le faci convins că este cea mai bună pe care o puteai face, atunci în clipa aia. Dar clipa aia trece, alte clipe trec nemăsurate peste tine, clipe care nu te lasă la fel cum te-au găsit, fiecare din ele te transformă, te modelează, te cresc sau te descresc, te îmbunează sau te înrăiesc, te duc sau te împing către un alt moment din viața ta, când sufletul tău, mintea ta, Omul sau Neomul din tine decide că acele alegeri nu ți se mai potrivesc...
   Și atunci ? Atunci ce ? Vor întreba cei mai mulți dintre oamenii care nu vor putea niciodată să-ți dea un răspuns, pentru că frământările tale nu sunt ale lor și ei încă n-au ajuns în etapa de a se îndoi de alegerile lor și habar nu au ce înseamnă, pentru tine, să fii umilit, rănit, ucis în fiecare zi, puțin câte puțin de durerea de a nu fi acolo unde și tu crezi că meritai să fii.
   Atunci... nimic ! Sau atunci...totul ! O altă alegere între totul sau nimic.
   Nimicul este comod, o resemnare dulce care te face să pendulezi între extazul că n-ai murit, că trăiești, că respiri, că te bucuri de un normal atât de anost pentru tine care îl ai și atât de râvnit de alții care nu l-au atins și agonia că moartea ta interioară va deveni atât de vizibilă într-o zi când te vei dori viu, mult prea târziu însă.
   Totul ? E doar o râvnă, nimeni nu poate avea totul fără să piardă ceva, care îl va știrbi întrucâtva, îl va face incomplet, nedem de lupta de a-l deține.
   Curajul alegerilor nu vine de multe ori în viața, și nu neapărat o alegere bună este rezultatul unei temerități excesive, ci, poate, al unui destin care ți-a îngăduit, de data aia, să alegi bine...
   Nu te da dșetept pentru alegerea făcută, data viitoare s-ar putea să ți se arate contrariul. Nu-i privi pe ceilalți cu superioritatea Alegătorului inteligent, pentru că Dumnezeu le-a împărțit pe toate cu Bunătate, iar omul care nu a ales bine nu este...un Om mai puțin !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu